Substantele Organice Volatile (VOC/COV) si Sindromul Cladirii Bolnave

In cazul în care ocupanţii unei cladiri acuză efecte acute negative privind confortul şi sănătatea, care par a fi in legătură cu timpul petrecut în acea cladire dar fara a fi posibila identificarea unor cauze sau maladii specifice care le-au generat, se poate vorbi de ”sidromul clădirii bolnave” (SCB).
”Sindromul clădirii bonave” (SCB) se manifesta printr-o serie de simptome de disconfort acut: dureri de cap, iritaţii ale ochilor, nasului, sau gatului; tuse uscata, piele uscata sau raioasa, ameteala si stare de greata; dificultati privind capacitatea de concentrare, oboseala si alergie, sensibilitate la mirosuri etc.
Aceste simptome a caror cauza nu este cunoscuta de catre subiecti dispar la multi dintre ei într-o perioadă scurtă de timp dupa ce au parasit cladirea respectiva.
Cauzele sau factorii care duc la apariţia afecţiunilor din categoria ”sindromul clădirii bolnave” au fost identificaţi ca fiind:
– ventilaţia inadecvata sub aspectul cantitatii si distribuirii ineficiente de aer proaspat introdus în cladiri prin sistemele incalzire, ventilare, conditionare;
– agenţii chimici contaminanti provenind din surse interne cladirii cum sunt compuşii organici volatili, inclusiv formaldehidă emanaţi de: izolatii, adezivi, mochete, tapiserii, produse din lemn vopsite sau lacuite, zugraveli sintetice de pe pereti, maşini de copiat, pesticide, deodorante si agenti de curatare;
– noxele si particulele ce pot fi inhalate prin respiraţie ca monoxidul de carbon, nitraţii (dioxid de azot), proveniţi din incazitoarele cu kerosen, gaz natural, sobele cu lemne, seminee sau sobe cu gaz natural;
– agentii chimici contaminanti provenind din surse externe cladirii cum ar fi: poluanţii din gazele de evacuare ale motoarelor termice, din aerisirile instalaţiilor de canalizare, din instalaţiile de ventilaţie cu exhaustoare (de la camere de baie, bucatatii, garaj amplasat în apropierea cladiri);
– agentii biologici contaminanţi ca: bacteriile, microbii, polenul si virusii care se pot dezvolta in apa statuta, acumulata in conducte, in umidificatoare, in colectoarele de scurgere, ori în alte locuri în care apa stagneaza cum ar fi placile de pardoseala, mochete sau straturi de izolatie.

Ce sunt Substantele Organice Volatile sau Compusii organici Volatili (VOC/COV)?

In articolul 2, paragraful 5 din Directiva comunitară europeană 2004/42/CEE se mentionează in mod caracteristic ca drept compus organic volatil este numită orice substanţă organică al cărui punct iniţial de fierbere măsurat la presiunea stabilă 101,3 kPa este mai mică sau egală cu 250°C.
Aceasta este o denumire generica pentru un numar mare de substante chimice toxice cu caracter volatil, care se evapora cu usurinta la temperaturi obijnuite. Aceste substante se gasesc in abundenta in materialele de constructii pe baza de ciment aditivate cu polimeri petrochimici, in materialele plastice precum pvc-ul, mocheta sintetica, in vopseluri, primeruri si amorse, uleiurile si lacurile pentru produse de lemn sau metal sau aplicate pe pereti, in adezivii de ceramica, materialele de rostuire, parchet, mocheta si pvc, sape autonivelante, mortare de nivelare, rasini sinterice etc. De cele mai multe ori prezenta acestor substante nu o gasim inscrisa pe ambalajul materialelor pe care le utilizam in constructii si de aceea este necesara verificarea tuturror documentatiilor tehnice pe care producatorul trebuie sa le puna la dispozitiia noastra, mai ales FTS/SDS (fisa tehnica de securitate/safety data sheet)

Cum evitam prezenta Substantelor Organice Volatile (VOC/COV) in casele noastre?

Alegand constient materilele de constructii care intra in componenta caselor si cladirilor in care locuim si ne dezvoltam activitatea putem reduce semnificativ prezenta de VOC si alergeni in mediul in care traim:
Renuntarea la materialele sintetice de toate tipurile (enumerate mai sus).
Utilizarea doar a materialelor sintetice sau minerale ce contin polimeri modificati care au certificate de emisii reduse sau limitate de VOC de tipul Gev-Emicode sau altele. Si in acest caz este recomandata limitarea acestor materiale.
Folosirea de sisteme si materiale naturale transpirante cu emisii foarte scazute de VOC ce intra in componenta zidurilor cladirilor care au capacitatea sa elimine aceste substante prin o ventilare activa la nivelul peretelui.
Folosirea de materiale bacteriostatice si fungistatice naturale, precum materialele ce contin var hidraulic sau silicati (atentie, multe din materialele cu propietati antibacteriene cu ar fi vopselurile sau chiturile de rost sunt antibacteriene dar aditivate cu pesticide toxice).
Evitarea termoizolatiilor si a materialelor care sigileaza peretii si care duc la formarea condensului interior cu toate consecintele aferente

In concluzie, alegerea mediului in care traim este doar la indemana noastra. Este esential sa constientizam impactul asupra sanatatii a materialelor de constructii care compun casele si spatiile in care ne desfasuram activitatea pentru a limita efectele daunatoare asupra sanatatii noastre si a copiilor nostri. Calitatea aerului interior, standardele inalte energetice si ambientale ale cladirilor, spaţiile sanatoase si in echilibru cu natura sunt pilastrii confortului din locuinţele noastre.

Echipa Case Ecologice