Avantajele unei cladiri cu pereti din baloti de paie sunt multiple si vin in sprijinul sanatatii umane. Izolarea este mai buna (rezultand de aici un consum mai mic de energie) si o umiditate constanta, iar tencuielile naturale pe baza de var curata aerul din casa.

In urma cercetarilor facute s-a observat o diferenta de randament termic in functie de umiditatea paielor si a gradului de compresie. Iar acest grad de compresie al balotilor de paie difera destul de mult in functie de utilajul cu care s-a realizat… Daca compresia este mica – capacitatea de izolatie termica si masa termica a peretelui scade, dar, daca compresia creste peste un anumit punct putem avea un randament termic scazut si chiar acumulare de vapori de apa ce pot duce la formarea condensului. Densitatea optima de compresie a paielor, pentru cel mai bun randament termic si o difuzie optima de vapori, este de 100-120 kg/mc.
Un alt lucru observat, in urma cercetarilor, este formarea de punti termice in zonele in care nu exista o masa uniforma de paie ( ex: la imbinarea dintre baloti, la spaletii geamurilor si usilor, cat si in spatiile mici in care indesam si presam noi paiele).

Pornind de la aceste observatii, Ecococon a renuntat sa mai foloseasca baloti si a pus la punct cadre de lemn umplute cu paie. Pentru a putea produce aceste panouri, paiele sunt depozitate in spatii bine ventilate garantad o umiditate de maxim 10-15 %. Cantitatea depozitata asigura productia panourilor, in parametrii optimi, pe toata durata anului. Cadrele de lemn au dubla functie: compartiment de compresie pentru paie si element de rezistenta pentru casa.

De ce Ecococon desface balotii si ii recomprima? Pentru a putea avea cel mai bun randament termic, constant in acelasi timp, pe toata suprafata peretelui (chiar si in zone in care ar fi fost necesara taierea balotilor), recomprimarea paielor este cea mai buna solutie. Se obtine astfel un perete cu un randament termic constant si garantat cu un indice ridicat de izolatie – valoare redusa pana la 0,11 W/m2K. In plus, odata cu desfacerea si recomprimarea balotilor scapam si de musafirii nedoriti (soricei) care pot ajunge in perete odata cu balotul de paie adus de pe camp.

Cum formeaza cadrele de lemn structura de rezistenta a casei? In sistemul clasic se ridicau stalpii de rezistenta iar apoi se incepea presatul balotilor. In sistemul Ecococon fiecare cadru are in interiorul sau grinzi stratificate iar inchiderea lor perimetrala se face cu panouri multistrat. Acest sistem ne da posibilitatea de a ridica peretii casei impreuna cu structura de rezistenta. Modul de constructie al acestor panouri garanteaza o precizie de executie de +/- 2mm si o foarte buna stabilitate in timp fara deformari. Cu acest sistem avem nevoie doar de fundatie, scurtand foarte mult timpii de constructie ai casei.

Acest sistem pune in valoare multiplele beneficii ale constructiilor cu pereti de paie si garanteaza rezultatul scontat cu certificari si acreditari.

Echipa Case Ecologice