Fiind un sistem nou pe piata de constructii din Romania, multa lume il analizeaza in raport cu sistemul traditional de constructie cu baloti de paie. Vom prezenta in aceasata postare beneficiile sistemului Ecococon in comparatie cu sistemul traditional.

1 – Diferenta de densitate – Un balot normal are o densitate cuprinsa 50-70 kg/mc, iar in cazul panoului Ecococon avem o densitate de 110-130 kg/mc. Avand o densitate mai mare, creste si „rezistenta termica R”.

2 – Masa termica – Cu cat densitatea este mai mare, cu atat creste si masa termica a peretelui.

3 – Perete perfect omogen – Folosind balotii de paie, nu se poate garanta o densitate omogena in perete (acolo unde nu ne incape un balot intreg, diferentele de desitati rezultate in urma comprimarii prin strangere cu diferite sisteme si, in plus, exista diferenta de densitate intre balotii produsi direct in camp, caci nu sunt mereu identici). Diferentele de densitati genereaza punti termice cu efecte pana la generarea condensului. Pe langa pierderi de caldura acest efect poate duce la degradarea paielor din perete. In schimb, panourile garanteaza un perete cu o suprafata omogena lipsita de punti termice, si fara riscul acumularii de umiditate si condens.

4 – Suprafata finala – In sistemul traditional se obtine o suprafata destul de neregulata pe care se aplica tencuieli care pot avea diferente de grosime de 2-3 cm sau mai mari. Tencuielile se comporta diferit in functie de grosimea in care sunt aplicate – ex. contractii la dezhidratare care genereaza fisuri, rezistente fizico-mecanice neuniforme, fisuri si microfisuri, diferente in fluxul de difuzie a vaporilor de apa, etc. Pe de alta parte, in cazul panourilor Ecococon, suprafata finala este plana. Prin urmare, se obtine un consum mai mic de materiale si un timp mai scurt de executie, fara riscuri asociate grosimii neuniforme a tencuielii.

5 – Dispunerea paielor – In cazul balotilor de paie structura lor nu este una controlata avand o rezistenta neuniforma la smulgere (rezistenta la smulgere, paralela pe fibra sau perpendiculara pe acesta, nu este la fel). In cazul panourilor Ecococon, paiele sunt dispuse multidirectional in tot volumul acestora, iar impreuna cu densitatea marita, se obtine o suprafata cu rezistenta mecanica mult mai buna fata de balotii de paie.  

6 – Rezistenta la foc – Cu cat paiele sunt mai comprimate, cantitatea de aer din perete scade si rezistenta la foc creste.

7 – Structura de rezistenta – Structura de rezistenta a peretilor din panouri, este executata din lemn de pin nordic, lemn foarte stabil (lemn ce provine din exploatari controlate, unde se taie prin rotatie si se reimpadureste), uscat prin metode naturale. Structura are o garantie de 100 de ani.

8 – Tolerante – Metoda de constructie a panourilor si materialele folosite, garanteaza un produs final stabil dinamic cu o toleranta de 1-2 mm / panou. Lucru acesta ajuta foarte mult constructorul.

9 – Difuzia de vapori – Se vorbeste foarte mult de „respiratia” peretilor si de avantajele acestui lucru. O casa „respira” in doua sensuri de la interior spre exterior si invers. Toata lumea vorbeste indeosebi despre difuzia vaporilor de la interior spre exterior, si de cat de mult ne ajuta paiele sa reglam in mod natural umiditatea din casa. Umiditatea aceasta trebuie sa fie undeva intre 45-55 %. Dar, ce se intampla cand umiditatea de afara creste la 100%? Apare un circuit de vapori de la exterior spre interior care se acumuleaza in perete. Daca tencuiala are un μ mai mic, peretele se usuca mai repede, iar paiele nu se deterioreaza. La o tencuiala de lut buna si verificata, avem un μ de 9. Dar, nu tot ce este lut este si bun. Sa folosim un lut pe care-l gasim in curte fara a avea o experienta in timp cu acel material este riscat. O tencuiala de lut oarecare are un coeficient > 9, ajungand, in functie de amestec sau de tipul de lut, sa fie aproape sigilanta. O tencuila este mai permiziva la trecerea vaporilor cu cat are valoarea μ mai mica. Cu cat valoarea μ este mai mare, peretele se usuca mai greu, iar paiele se pot distruge.

Retineti: Pentru a rezolva aceasta problema, Ecococon a introdus o membrana de vant care opreste migratia vaporilor de la exterior spre interior. Tencuielile utilizate la interior sunt cele de lut cu o valoare μ 9, si cele pe baza de var cu valori cuprinse intre 3 si 6 (aerul are valoare μ = 1). La exterior, pe langa membrana de vant, finisajul final este realizat din panouri de lana de lemn si materiale de finisaje foarte transpirante pe baza de var si silicati, sistemul fiind astfel deschis difuziei vaporilor de la interior la exterior. Folosind aceste materiale se obtine un perete mult mai stabil, avand GARANTAT o rezistenta sporita in timp.

10 – In cazul tencuielilor interioare pe baza de var hidraulic NHL ceritficat, pe langa avantajul difuziei foarte bune de vapori avem multe alte avantaje:

  • Rezistente mecanice mai mari fata de lut
  • Capacitate de izolatie termica sporita datorita cantitatii de aer oclus 20-40%
  • Capacitate extraordinara de difuzie a vaporilor de apa si de diluare a poluantilor interiori
  • Rezistenta certificata la Bacterii si Ciuperci
  • Intarire in timp constanta, datorita carbonatarii varului hidraulic NHL
  • Aderenta foarte mare la suprafata (0,3-0,7 N/mm2)
  • Absorbtie capilara foarte redusa (aceste tencuieli sunt practic impermeabile la apa in conditii normale)
  • Uniformitate in amestec, deoarece sunt produse predozate
  • Fara mirosuri neplacute
  • Insensibile la degradari datorate umiditati, etc

11 – In cazul finisajelor exterioare, sistemul este compus din masa de spaclu pe baza de var hidraulic si tencuiala decorativa de protectie pe baza de silicat de potasiu, protejata in mod natural cu ulei de pin. Se obtine astfel un sistem foarte rezistent la intemperii si conditii atmosferice, hidrorepelent la apa cu efect de autocuratare, si cu o capacitate de difuzie a vaporilor excelenta, mult superior din punct de vedere al durabilitatii fata de sistemele de lut.

12 – Sistemul modular – Sistemul dezvoltat de Ecococon este un sistem all in one – element structural si izolatie – fiind o solutie eficienta si din punct de vedere al timpului cat si al costului pentru toti cei implicati in procesul de constructie. De retinut: un perete Ecococon este gandit ca structura portanta si izolanta in acelas timp, pe cand un balot obisnuit de paie este gandit pentru stocarea paielor, nu pentru constructii.

13 – Certificari si agremente – Existenta acestor agremente si certificari pentru panourile Ecococon, elimina toate problemele intampinate in obtinerea autorizatiilor de constructie si / sau finantare, permitand construirea caselor ecologice din paie atat in spatiul urban cat si in cel rural. Este important sa intelegem ca este necesar si ca se pot face schimbari si in oras. O constructie ecologica protejeaza natura indiferent unde este ea situata. Retineti: casele ecologice promovate de noi se pot asigura, se pot obtine credite pentru ele, sau fonduri nerambursabile pentru cladirile (pensiuni, restaurante, cladiri administrative, gradinite…) construite astfel, etc.

Pe langa toate cele enumerate mai sus, se mai pot gasi inca multe avantaje al sistemului Ecococon fata de sistemele de constructie cu baloti de paie in mod „traditional”. In acelasi timp, este foarte greu sa faci o comparatie intre cele 2 tipuri de constructii datorita faptului ca: in cazul Ecococon avem raspuns la majoritatea intrebarilor si stim ceea ce obtinem la final, dar in cazul caselor construite in sistem clasic nu stim aproape nimic si multe intrebari raman fara raspuns, incepand de la caracteristicile termo-dinamice si fizico-mecanice si pana la costurile ulterioare de intretinere, durabilitate, economie energetica, etc.

Este aproape imposibil sa vorbim de cladiri eficiente energetic, de durabilitate, de costuri mici de intretinere, de rezistente structurale in cazul seismelor, de rezistenta la foc, de sanatatea cladirii si a ocupantilor, etc fara date cunoscute si verificate. Pe de alta parte, in cazul sistemului preconstruit Ecococon stim de unde plecam si la ce rezultat ajungem, stim si ce etape trebuiesc parcurse, asamblarea este o chestiune simpla, realizabila de aproape oricine cu minime cunostinte tehnice, unde nu ai cum sa gresesti. Insa, in cazul caselor din baloti de paie, fiecare etapa si fiecare cladire reprezinta un nou sir de incercari, fara a exista siguranta ca rezultatul va fi mereu acelasi, fara certitudinea de a avea la dispozitie intotdeauna materialele cu cele mai bune proprietati sau cei mai „incercati” specialisti.