Pentru a evidentia calitatile sistemului de panouri de paie, este necesar ca si materialele cu care finisam aceste sisteme sa sustina si chiar sa imbunatateasca aceste caracteristici.
Din acest motiv, propunem folosirea unor materiale simple si naturale pe baza de var hidraulic natural NHL deoarece, fiind produse foarte poroase, hidroscopice si transpirante, permit un schimb continuu de aer si vapori care mentine cladirea intr-un echilibru perfect si imbunatateste aerul din interiorul acesteia.
Tencuiala Biocalce Intonaco este o tencuiala pe baza de var hidraulic certificat NHL 3,5 si elemente complet naturale, lipsita de ciment sau polimeri petrochimici cu caracteristici foarte bune de difuzie a vaporilor (µ <6), rezistente mecanice bune, capabila sa dilueze poluantii interiori si rezistenta la proliferarea ciupercilor si a bacteriior.
In lumea constructiilor exista o gama variata de lianti si aditivi folositi ca adaosuri in materiale complexe pentru a realiza produse cu caracteristici bune de rezistenta si durabilitate. In general putem sa clasificam acesti lianti in 2 mari grupe: liantii organici si liantii minerali. Dat fiind ca in general liantii organici sunt la baza produse petrochimice (rasini epoxydice, alchidice, poliuretanice, latexuri, etc) si in consecinta sunt de la moderat la foarte toxice, la realizarea cladirilor sanatoase raman ca alternative liantii minerali. Dintre liantii minerali cei mai importanti in lumea constructiilor mentionam cimenturile si varurile.
Datorita faptului ca mortarele pe baza de “var” sunt cele mai raspandite in zona cladirilor sanatoase, iar noi promovam o tencuiala pe baza de Var Hidraulic NHL 3,5, este important sa mentionam diferentele majore dintre varul hidraulic natural si varul hidraulic industrial.

Mortarele pe baza de var hidraulic naturale si artificiale. Cum le deosebim?

Din septembrie 2002 a intrat in vigoare noua norma europeana EN 459-1 care clasifica si deosebeste varurile pentru constructii potrivit unui model unic certificat la nivel european. Aceasta noua metoda precizeaza caracteristicile liantului, garantand proiectantului, aplicatorului si utilizatorului final identificarea adevaratelor varuri naturale transpirante, potrivit unor caracteristici tehnice precise, cu respectarea normelor in vigoare.
Noua norma europeana EN 459-1 referitoare la varurile pentru constructii identifica si defineste doua tipuri de varuri hidraulice:

1.VARUL HIDRAULIC NATURAL NHL (NATURAL HYDRAULIC LIMES)

Acest var rezulta din stingerea produsului arderii la temperatura scazuta (T max. 1250 °C) a unei singure materii prime: calcarul marnos, adica o roca calcaroasa avand o proportie bine determinata de argila.
Materialele ce au la baza ca liat varul hidraulic natural au proprietati excelente de transpirabilitate, rezistenta la actiunea bacteriilor si a ciupercilor, rezistente mecanice bune, ce cresc odata cu trecerea timpului datorita fenomenului de carbonatare si o rezistenta extrem de buna la umiditate.

2.VARUL HIDRAULIC ARTIFICIAL HL (HYDRAULIC LIMES)

Varul acesta este compus din hidroxid de calciu, silicat de calciu si aluminat de calciu rezultand din amestecul unor materiale corespunzatoare precum clinkerul. Aceste varuri nu pot fi clasificate ca naturale si trebuie considerate, din toate punctele de vedere, ca fiind cimenturi cu rezistenta scazuta.
Materialele pe baza de var artificial sau ciment slab au o rezistenta mica in timp si se degradeaza repede in prezenta umiditatii. Datorita arderii rocii originare, la productie se elimina mult mai mult dioxid de carbon decat in cazul varului hidraulic

Firma Kerakoll, producator al gamei de produse naturale BIOCALCE, a aplicat imediat noile reglementari, identificand prin simboluri de conformitate toate produsele, astfel incat exista la indemana tuturor clientilor cele mai bune materiale, cu cele mai bune proprietati pentru constructii sustenabile si sanatoase.

Echipa Case Ecologice