Incepem acesta serie de postari, in care prezentam materiale naturale pentru finisaje, cu Varul Hidraulic.

Materialul acesta este cel mai raspandit in zona cladirilor ecologice si in toate constructiile mostenite de la bunicii nostrii. Toti ne amintim cu drag ce bine era cand mergeam la bunici si ce aer curat era…
Acum traim inconjurati de betoane, plastic si sticla, iar daca vopseaua nu este cu silicon, teflon sau latex credem ca nu este buna. Totul trebuie sa fie cat mai “lavabil” si suntem dispusi sa inhalam toti compusii organici volatili (VOC) emisi de super noile materiale pe care le gasim la un super pret pentru a avea un camin frumos si curat. In toata nebunia asta in care traim neglijam cel mai important factor: SA FIE SANATOS.

In ziua de azi putini sunt cei care mai stiu cum trebuie sa fie varul. Daca intrebi un mester iti spune ca se mai gaseste la sac, trebuie sa-l amesteci cu apa si sa-l lasi cateva zile, dar totusi nu ti-l recomada deoarece se ia pe haine daca te freci de parete. Iti recomanda o vopsea lavabila caci, dupa parerea lui, este mult mai buna. Incet, incet uitam si ne lasam dusi de val. Cand reparam casa bunicilor, construita cu materiale traditionale vine mesterul si pune o tencuiala pe baza de ciment, ca este rezistenta…, dar, de multe ori, in 2-3 ani se deterioreaza peretele cat nu s-a stricat in 20 de ani. Motivul este unul simplu. La constructia acestor cladiri vechi s-au folosit materiale traditionale precum caramida arsa sau nearsa, lemnul, amestecuri de tencuieli de lut, stuf, paie, balega de cal si vaca si altele, dar mai ales varul natural provenit din varnite traditionale. De asemenea, aceste cladiri, pentru ca nu sunt isolate la baza, in functie de structura si locatia lor, au de cele mai multe ori o problema comuna: umiditatea prin capilaritate.

In acesta situatie cand se renoveaza aceste cladiri este imposibil sa avem rezultate bune prin folosirea produselor pe baza de ciment, rasini, polistiren, etc pentru ca nu sunt compatibile. Ori sunt prea rigide si nu conlucreaza cu structura, cedand, ori nu respira suficient si imping umiditatea mai sus sau pe cealalta fata a peretelui distrugand-ul.
Solutia este sa revenim la folosirea materialelor traditionale. Mai usor e de zis decat de facut. Multe din materialele traditionale nu le mai gasim in vechile varnite, si, daca exista izolat si se utilizeaza, aproape nimeni nu mai poate garanta cu certitudine calitatea materialului produs, deoarece s-au pierdut ori sursele de piatra de var de calitate, ori retetele, ori pur si simplu stiinta si seriozitatea cu care se lucra odata. Si chiar daca gasim materiale locale de calitate nu inseamna ca avem si solutia tehnica necesara pentru a interveni la o structura deja degradata.
In acesta situatie este indicat sa folosim materialele predozate industrial, testate si certificate, cu calitatile de care avem nevoie. Dar si aici se recomanda atentie. Nu tot ceea ce se numeste var, este varul de care avem nevoie, nu tot ceea ce se numeste var hidraulic este var hidraulic, nu tot ceea ce se numeste material natural este material natural.

In cazul materialelor predozate, exista legislatie specifica care defineste natura chimica a liantului (daca este sau nu var hidraulic natural), performantele materialului final in fisa tehnica sau declaratia de performanta (data sheet-D.S declaration of performance-D.O.P.) si inclusiv continutul de materiale artificiale sau periculoase in fisa tehnica de securitate (safety data sheet -S.D.S.).
De ce este esential sa verificam aceste documente? Raspunsul este unul singur. Doar prin verificarea acestor documente putem avea certitudinea ca ceea ce scrie pe sac este inauntru, si de asemenea putem verifica si compara calitatea materialelor pe care le folosim.

In aceasta perspectiva am ales sa utilizam in finisarea caselor noastre, produsele din gama Biocalce produse de catre Kerakoll Spa. Acesta gama de produse dispune de sisteme complete, naturale pe baza de var hidraulic, var calcic si silicati, care au in compozitie doar materii prime originare naturale, certificate, de cea mai buna calitate. Aceste materiale se folosesc deja in Romania pe o multime de interventii la cladiri vechi, istorice, pentru renovare si restaurare si din ce in ce mai mult in zona de constructii noi, acolo unde beneficiarul doreste sa foloseasca tencuieli, vopseluri sau alte tipuri de materiale care trebuie sa fie naturale, transpirante si de cea mai buna calitate.
Aceste materiale sunt materiale ecologice cu proprietati testate si verificate:
– Difuzie vapori si dilutie poluanti interiori (printre putinele din lume testate si agrementare de lab. Comisiei Europene- JRC in Ispra)
– Rezistente fizico-chimice si mecanice( Normative Europene- EN)
– Rezistenta la proliferarea bacteriilor si a ciupercilor ( B+ si F+ conform CSTB- Franta)
– Rating Biologic (agrementat de SGS)

Materialele din gama Biocalce produse de Kerakoll sunt acceptate si propuse inclusiv de Uniunea Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania.

In urmatoarele postari vor fi prezentate toate produsele din gama Biocalce.

Echipa Case Ecologice